Crăciunul a trecut cu pași repezi și anul acesta și sper că a trecut prin noi, nu doar pe lângă noi. Cu amintirea poate la acele zile, dar și la zilele de iarnă care mai sunt încă, vă propun să vă umpleți bucătăria de miros de cozonac proaspăt, ca la mama acasă…umplut cu ciocolată…și dacă mai arată și bine…mai aveți nevoie și de alte motivații suplimentare pentru a-l pregăti? 🙂
Ingrediente: 7 g drojdie uscată, 500 g făină, 250 ml apă călduţă, un praf de sare, 100 g zahăr, 2 linguri de ulei, coajă de lămâie, esenţă de vanilie, Nuttela, 1 gălbenuș
Mod de preparare: Drojdia se amestecă cu apa călduţă, sarea şi zahărul până se dizolvă bine. Se lasă puțin la dospit, cât să se umfle în cană. Apoi se adaugă făina și esenţele şi se frământă totul cu ulei. Dacă e nevoie, se mai poate adăuga făină, până devine un aluat elastic. Îl lăsăm la dospit într-un loc cald, acoperit.
După ce s-a dospit, împărțim aluatul în 4 părți egale. Luăm câte o bilă de aluat și o întindem într-o foaie destul de subțirică. Cu ajutorul unui capac sau a unei farfurii, decupăm un cerc, pe care îl așezăm într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Ungem primul cerc cu Nuttela.
Întindem o altă foaie, din a doua bilă de aluat și o decupăm. Așezăm al doilea cerc deasupra primului cerc uns cu Nuttela.
Repetăm operațiunea cu toate cele 4 bile de aluat, doar că ultimul strat nu îl mai ungem cu Nuttela. Așezăm apoi în mijloc un pahar, cu gura în jos. Împărțim cercul în 4…apoi fiecare sfert în 4 părți egale. Folosiți un cuțit foarte bine ascuțit.
Răsucim fiecare feliuță, de 2 ori, în sensuri opuse. O felie spre stânga, următoarea spre dreapta, următoarea iar spre stânga…
La final, unim și lipim feliuțele 2 câte 2, pentru a-i da aspect de stea.
O ungem cu gălbenuș deasupra și o coacem, la 180 grade, până devine aurie, rumenă și frumoasă.
Pentru detalii despre cum o „împletiți”, puteți accesa acest link.
Foarte frumos si tentant!
Multumesc.
Arata foarte frumos si chiar vreau sa incerc aceasta reteta pentru ca arata foarte bine si cred ca si e foarte gustoasa!
De foarte mare efect, o voi incerca si eu. Sper sa fie si buna pe cat de bine arata. Mult succes in ceea ce faci.
Multumesc, Mihaela.
Cum creste drojdia in cana daca nu se pune faina ?? Incerc sa fac si am urmat intocmai pasii dar nu pot sa vad cum creste drojdia in cana cu apa ,zaharul si sarea !!
Alina, ideea este sa vezi ca drojdia face o spuma la suprafata…atunci e ok. Si ar trebui sa se intample asta daca drojdia e buna.