Stea de Crăciun

5 feb.

Stea de Craciun 8Stea de Craciun 9Crăciunul a trecut cu pași repezi și anul acesta și sper că a trecut prin noi, nu doar pe lângă noi. Cu amintirea poate la acele zile, dar și la zilele de iarnă care mai sunt încă, vă propun să vă umpleți bucătăria de miros de cozonac proaspăt, ca la mama acasă…umplut cu ciocolată…și dacă mai arată și bine…mai aveți nevoie și de alte motivații suplimentare pentru a-l pregăti? 🙂

Ingrediente: 7 g drojdie uscată, 500 g făină, 250 ml apă călduţă, un praf de sare, 100 g zahăr, 2 linguri de ulei, coajă de lămâie, esenţă de vanilie, Nuttela, 1 gălbenuș

Mod de preparare: Drojdia se amestecă cu apa călduţă, sarea şi zahărul până se dizolvă bine. Se lasă puțin la dospit, cât să se umfle în cană. Apoi se adaugă făina și esenţele şi se frământă totul cu ulei. Dacă e nevoie, se mai poate adăuga făină, până devine un aluat elastic. Îl lăsăm la dospit într-un loc cald, acoperit.

Stea de Craciun 1După ce s-a dospit, împărțim aluatul în 4 părți egale. Luăm câte o bilă de aluat și o întindem într-o foaie destul de subțirică. Cu ajutorul unui capac sau a unei farfurii, decupăm un cerc, pe care îl așezăm într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Ungem primul cerc cu Nuttela.

Stea de Craciun 2Întindem o altă foaie, din a doua bilă de aluat și o decupăm. Așezăm al doilea cerc deasupra primului cerc uns cu Nuttela.

Stea de Craciun 3Repetăm operațiunea cu toate cele 4 bile de aluat, doar că ultimul strat nu îl mai ungem cu Nuttela. Așezăm apoi în mijloc un pahar, cu gura în jos. Împărțim cercul în 4…apoi fiecare sfert în 4 părți egale. Folosiți un cuțit foarte bine ascuțit.

Stea de Craciun 4 Răsucim fiecare feliuță, de 2 ori, în sensuri opuse. O felie spre stânga, următoarea spre dreapta, următoarea iar spre stânga…

Stea de Craciun 5La final, unim și lipim feliuțele 2 câte 2, pentru a-i da aspect de stea.

Stea de Craciun 6O ungem cu gălbenuș deasupra și o coacem, la 180 grade, până devine aurie, rumenă și frumoasă.

Stea de Craciun 9Stea de Craciun 8Pentru detalii despre cum o „împletiți”, puteți accesa acest link.

6 răspunsuri to “Stea de Crăciun”

  1. Elena 05/02/2015 la 19:05 #

    Foarte frumos si tentant!
    Multumesc.

  2. inchirieri autocare 25/02/2015 la 17:11 #

    Arata foarte frumos si chiar vreau sa incerc aceasta reteta pentru ca arata foarte bine si cred ca si e foarte gustoasa!

  3. Mihaela Stanescu 23/03/2015 la 20:22 #

    De foarte mare efect, o voi incerca si eu. Sper sa fie si buna pe cat de bine arata. Mult succes in ceea ce faci.

  4. alina 20/04/2015 la 15:49 #

    Cum creste drojdia in cana daca nu se pune faina ?? Incerc sa fac si am urmat intocmai pasii dar nu pot sa vad cum creste drojdia in cana cu apa ,zaharul si sarea !!

    • Betty 22/05/2015 la 16:35 #

      Alina, ideea este sa vezi ca drojdia face o spuma la suprafata…atunci e ok. Si ar trebui sa se intample asta daca drojdia e buna.

Lasă un răspuns către Betty Anulează răspunsul