Tort pompos și pretențios

3 Mai

DSC06721 (FILEminimizer)O admir pe Laura Adamache pentru multe rețete bune și inedite, așa că pentru ziua soțului meu am cotrobăit pe blogul ei, în căutarea unui tort mai pompos🙂. Și l-am găsit. Ce-i drept e și pretențios…după părerea mea. Așa că nu aș vrea să vă tai elanul, dar dacă nu aveți accesoriile indicate în rețetă sau nu ați mai prea făcut torturi până acum, vă recomand cu căldură să începeți cu unul mai ușurel🙂

Ingrediente

Pandispan (pentru o forma rotunda de 26 cm diametru): 4 oua, 120 gr zahar, 100 gr faina, 20 gr cacao, un varf sare

Mousse fructe de padure: 200 gr fructe de padure, 120 gr zahar, 8 gr gelatina ( 4 foi), 350 ml frisca

Mousse frisca si ciocolata alba: 4 galbenusuri, 50 gr zahar, 60 ml lapte, 10 gr gelatina (5 foi), 50 gr ciocolata alba (topita), 400 ml frisca, 1 baton vanilie

Sirop: 200 ml apa, 1o0 gr zahar, esenta de vanilie

Glazura oglinda: 175 gr apa, 150 gr frisca lichida, 225 gr zahar, 75 gr cacao, 8 gr gelatina ( 4 foi)

Mod de preparare

Pandispan:Mixam ouale intregi cu zaharul pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare. Amestecam faina cu cacaua, o cernem si o adaugam treptat mixului de oua si zahar, avand grija sa amestecam cu foarte multa atentie, de jos in sus. Tapetam forma cu unt si faina si turnam aluatul de pandispan. Il coacem la 170°C, cuptor preincalzit, pentru 20 minute. Il scoatem din cuptor, il lasam sa se raceasca dupa care il scoatem din forma si il taiem in doua foi de circa 1 cm fiecare.

DSC06687 (FILEminimizer)Preparare mousse fructe de padure: Punem foile de gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute. Punem pe foc mic, intr-o craticioara, fructele de padure amestecate cu zaharul. Amestecam pana cand zaharul este complet topit si fructele devin moi.

DSC06683 (FILEminimizer)Atentie mare sa nu fiarba!! In acest moment, stingem focul si mixam la robot fructele pana obtinem un piure pe care-l strecuram ulterior ca sa eliminam samburii fructelor. Punem din nou pe foc piureul obtinut pentru inca 2-3 minute maxim, pana se incalzeste foarte bine. Trebuie sa avem grija sa nu fiarba absolut deloc, ci doar sa fie incalzit bine astfel incat sa se poate topi gelatina. Adaugam gelatina stoarsa bine si amestecam. Lasam piureul sa se raceasca. Mixam frisca foarte bine iar cand piureul de fructe este rece il adaugam peste frisca si amestecam pana la omogenizare.

DSC06694 (FILEminimizer)DSC06695 (FILEminimizer) Punem pe o farfurie plata tapetata cu hartie de copt un cerc detasabil de 15 cm diametru si il umplem cu mousse-ul obtinut.

Eu am folosit si a doua foaie de blat, gandindu-ma ca altfel va fi prea mult mousse, impartind astfel mousse-ul in doua parti egale.DSC06698 (FILEminimizer)Acoperim forma cu folie de aluminiu si o bagam la congelator pentru 1 ora.

Preparare mousse frisca si ciocolata alba: Punem la inmuiat foile de gelatina in apa rece pentru 10 minute. Punem intr-o craticioara, pe foc mic, laptele si il lasam sa se incalzeasca foarte bine. Stingem focul si adaugam un baton de vanilie despicat pe lungime si ciocolata alba rupta bucatele. Amestecam pana se topeste bine. Lasam laptele acoperit pentru 5- 10 minute dupa care eliminam batonul de vanilie. Mixam galbenusurile amestecate cu zaharul pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugam laptele peste galbenusuri, amestecam bine si punem din nou craticioara pe foc pentru cca 3-4 minute sau pana cand crema incepe sa se ingroase putin. Atentie mare sa nu fiarba!! Stingem focul, adaugam foile de gelatina bine scurse de apa in care au stat si lasam mousse-ul sa se raceasca. Cand s-a racit, il adaugam peste 400 ml frisca mixata foarte bine si amestecam.

Preparare sirop: Punem intr-o craticioara, pe foc mic, apa amestecata cu zaharul si lasam pana ce zaharul este complet topit. Stingem focul, adaugam esenta de vanilie si il lasam sa se raceasca.

Asamblare tort: Punem o foaie de pandispan pe platoul pe care vom servi tortul. O insiropam cu siropul rece si o ungem cu 1-2 linguri mousse de frisca. Scoatem mousse-ul de fructe de padure de la congelator si il rasturnam exact in centrul foii de pandispan. Montam in jurul blatului un cerc detasabil de 26 cm, astfel incat intre cerc si foaie sa ramana un spatiu de 0,5 cm.

DSC06704 (FILEminimizer)In acest fel dupa ce vom adauga mousse-ul de frisca, blatul de cacao va fi acoperit complet si nu se va mai vedea la final. Vom obtine un tort alb alb. Punem de jur imprejurul mousse-ului de fructe de padure, mousse-ul de frisca,  iar ulterior ii acoperim si partea superioara cu mousse de frisca. Nivelam cat putem de bine suprafata tortului, acoperim cercul cu folie de aluminiu si il bagam la congelator pentru 1-2 ore.

Preparare glazura oglinda: Punem la inmuiat foile de gelatina in apa rece pentru 10 minute. Amestecam intr-o craticioara apa cu zaharul, frisca si cacaua. Punem craticioara pe foc mic pana ce zaharul este complet topit. Glazura trebuie sa fie fierbinte, dar in nici un caz sa nu fiarba!! Stingem focul, adaugam foile de gelatina stoarse bine si strecuram glazura ca sa eliminam eventualele brobonele de cacao ramase. O lasam sa se raceasca si apoi o bagam la frigider pentru 30-35 minute. In momentul in care consistenta devine lejer mai densa, dar este inca lichida, putem sa o folosim. Scoatem tortul din congelator, ii tamponam usor suprafata cu un servetel absorbant de bucatarie si il asezam pe un gratar. Gratarul il asezam in tava de la cuptor pentru ca glazura este lichida iar excesul va curge in tava. Turnam cu grija glazura pe intreaga suprafata a tortului si pe margini si nu o mai atingem cu absolut nimic dupa accea. Curatam cu grija platoul si bagam tortul la frigider pana a doua zi.

Eu am lasat glazura putin mai mult la frigider pentru ca m-am temut ca imi va curge toata jos. Plus ca nu stiam cum sa mut apoi tortul pe altceva si fara sa-l mai ating😦 Acesta e si motivul pentru care nu a iesit ea chiar oglinda🙂

Cand taiati tortul, folositi un cutit trecut prin apa calda. Veti obtine felii interesante, cu contrast de negru, roz si alb.

Ps. Tortul original era cu crema de whiskey, pe care am inlocuit-o cu ciocolata alba.

DSC06722 (FILEminimizer)DSC06724 (FILEminimizer)

Un răspuns to “Tort pompos și pretențios”

  1. Alexandrina 04/05/2014 la 11:39 #

    La multi ani sotului tau!
    Si mie mi-a atras atentia acest tort, o sa-l fac candva😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: