Tort cu frişcă, vişine şi ciocolată

14 Iul

Acesta e un tort cu adevărat special, şi datorită gustului, dar mai ales ocaziei cu care l-am făcut. Mama mea împlinea vârsta de 50 de ani.

Deşi poate pare complicat de făcut pentru începători, e foarte simplu în realitate, e foarte gustos şi cel mai important…e un tort cu care nu ai probleme, să îţi curgă frişca…să ţi se taie crema…Merită să-l încercaţi!

Ingrediente:

Pentru blat: 8 ouă, 8 linguri de zahăr, 8 linguri de făină, 1 plic praf de copt, 2-3 linguri de cacao (în funcţie de cât de închisă e la culoare)

Pentru cremă: 3 gelatine alimentare (Dr.Oetker),  200 g zahăr, 200 ml apă, 500 ml frişcă Hulala , 1 iaurt mare Danone,un borcan (800 ml) vişine din compot fără sâmburi, 1 ciocolată cu lapte (de calitate, nu de menaj)

Mod de preparare:

Blat: Separi ouăle, apoi baţi spumă albuşurile, iar când spuma e aproape tare, adaugi pe rând câte o lingură de zahăr şi amesteci, până când le termini pe toate 8. Apoi adaugi rând pe rând gălbenuşurile şi amesteci, torni şi praful de copt stins cu puţin oţet şi adaugi pe rând câte o lingură de făină, până le termini pe toate 8. De când începi să adaugi făina, amesteci foarte foarte uşor, doar prin răsturnare, cu o lingură mai mare. Altfel, blatul nu va mai creşte aşa pufos. La sfârşit, adaugi şi cacaua. Torni compoziţia într-o formă de tort (a mea are diametrul de 28 cm), acoperită pe fund cu hârtie de copt şi unsă pe margini cu margarină şi tapetată cu făină. O pui în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 minute. După ce s-a răcit, tai blatul în 2 părţi.

Crema; Gelatina se dizolvă cu puţină apă din cele 200 ml. Restul de apă şi zahărul se p un pe foc. Când fierbe (când zahărul e topit) se adaugă gelatina dizolvată. Se poate dizolva doar atunci pentru că altfel se întăreşte repede. Se amestecă continuu, timp de 5 min. Se lasă puţin la răcit, dar nu de tot. Frişca rece din frigider se bate 3 minute cu mixerul la viteză mică, se amestecă cu iaurtul, apoi cu gelatina călduţă şi se bate cu viteză mare, până se îngroaşe. Jumătate din cremă se amestecă cu vişinele scurse şi ciocolata tăiată fâşii subţiri.

Asamblare:

Se aşează pe un platou prima foaie de blat cu un inel de tort în jur, se însiropează cu jumătate din sucul de la compotul de vişine, se întinde peste jumătatea de cremă amestecată cu ciocolata şi vişinele. Se pune peste a doua foaie de blat, se însiropează, se întinde restul de cremă. Deasupra se ornează după imaginaţie, în funcţie de ocazie. Se dă câteva ore la rece.

Şi dacă tot vi s-a făcut poftă, serviţi cu încredere o felie 🙂

Anunțuri

4 Răspunsuri to “Tort cu frişcă, vişine şi ciocolată”

  1. dian@ 29/11/2010 la 17:57 #

    la multi ani mamei tale! frumos tortul!

  2. dian@ 29/11/2010 la 17:59 #

    frumos tortul si foarte gustos! o reteta sigura.

  3. dian@ 29/11/2010 la 18:01 #

    ooopssss acum am vazut cand ai postat reteta…scuze!

    • Betty 29/11/2010 la 19:36 #

      🙂 Nici o problema Diana. Se accepta „La multi ani”-ul si acum 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: