Coroana Frankfurt

2 Feb

Un tort simplu, dar de efect, des întâlnit în zona Frankfurt. Nici nu ţi-ar veni să crezi ce bunătate poate ieşi dintr-un simplu aluat de chec, o cremă cu budincă şi unt şi da…un gem acrişor, care îi dă tot farmecul.

Reţeta de blat e cea simplă pe care mama o pregăteşte de fiecare dată când i se adună câte un borcan de albuşuri, care rămân ba de la o maioneză unde foloseşti doar gălbenuşul, ba de la o dresătură de la o ciorbiţă…şi uite aşa, îţi aduni „ouăle” pentru un tort ca acesta…care de altfel ţi s-ar putea părea scump cu 8 ouă.

Ingrediente

Pentru blat: 8 ouă (sau un borcan de 400 ml plin cu albuşuri şi 2 gălbenuşuri), 250 g zahăr, 4 linguri ulei, 8 linguri apă, 1 plic praf de copt, 200 g făină, 2 plicuri zahăr vanilat, coajă de lămâie, 1/2 sticluţă esenţă butter-vanille.

Pentru cremă: 2 plicuri budincă de vanilie, 700 ml lapte, 4 linguri zahăr tos, 6 linguri zahăr pudră, un pachet de unt, 1 borcan gem acrişor (vişine sau prune), 100 g felii de migdale

Mod de preparare

Pentru blat: Se separă ouăle. Gălbenuşurile se freacă cu zahărul (cu mixerul), se adaugă uleiul şi apa şi se mixează. Apoi adăugăm praful de copt stins cu oţet, esenţa de vanilie şi zahărul vanilat, coaja de lămâie. La final adăugăm făina, continuând să amestecăm tot cu mixerul.

Separat se bat albuşurile spumă.

Se toarnă spuma de albuşuri peste compoziţia cu făină şi se amestecă uşor, de sus în jos.

Se încălzeşte cuptorul. Se tapetează cu hârtie de copt o formă de tort rotundă, cu gaură în mijloc, cu diametrul de 28 cm. Se toarnă aluatul în această formă.

Se dă la cuptor, la foc mic, până se rumeneşte frumos. Îl probăm cu o scobitoare dacă e copt.

Pentru cremă:

Între timp, dizolvăm praful de budincă cu puţin lapte din cei 700 ml. Restul de lapte împreună cu zahărul tos, îl punem la fiert. Când clocoteşte, turnăm praful dizolvat şi amestecăm cu un tel până budinca capătă consistenţă. Trebuie să iasă mai groasă decât de obicei, pentru că folosim lapte mai puţin.

Untul la temperatura camerei îl mixăm bine bine cu zahărul pudră.

Apoi adăugăm pe rând câte o lingură de budincă RECE, amestecând într-un singur sens.

Într-o tigaie, punem migdalele, fără a folosi nici un fel de grăsime.

Le amestecăm pe foc, până îşi schimbă culoarea.

Când blatul s-a răcit, îl tăiem în 3 părţi (nu în 2 cum am făcut eu). Aşezăm prima parte pe o tavă.

Ungem blatul cu jumătate din cantitatea de gem.

Apoi punem 1/3 din cremă. Eu va recomand să puneţi prima data crema şi apoi gemul. E mai uşor de întins aşa.

Procedăm la fel cu a doua foaie. Încheiem cu partea de sus.

O ungem cu crema rămasă, atât sus cât şi pe lateral. Nu trebuie să ne chinuim prea tare, pentru că oricum va fi mascată.

Presărăm migdalele prăjite…

…peste tot pe unde găsim cremă.

Având în vedere că este o cremă cu unt, e bine să păstrăm tortul la rece.

Şi îl servim cu poftă.

Anunțuri

6 Răspunsuri to “Coroana Frankfurt”

  1. hapleablog 03/02/2011 la 18:47 #

    Foarte faina ideea.

    • Betty 07/04/2012 la 10:46 #

      Victor, ma bucur ca iti place ideea.

  2. Carmen 09/02/2011 la 16:25 #

    Mmm,am inghit bine in sec si la coronita asta!Foarte faina!

    • Betty 09/02/2011 la 16:28 #

      Carmen, am aruncat si eu un ochi in graba acum pe blogul tau…si trebuie sa iti spun ca nici cu tine nu mie rusine :)) Ai niste poze ff frumoase care prezinta cu siguranta niste mancaruri delicioase

  3. simona titirca 05/04/2012 la 20:21 #

    Betty eu chiar aici sunt in aceasta zona si m-am mirat cand am vazut ce aprecite sunt migdalele aici ,cam cum este nuca la noi si camt toate de craciun sunt facute cu migdle spun asta ca anul asta de craciun am fost aici si nuca ei nu o folosesc mai deloc dar migdalele si alunele sunt foarte apreciate.
    Si da arata beton mai ales ca nu este nici grea de facut.

    • Betty 07/04/2012 la 10:47 #

      Da, adevarul e ca si mie imi plac alunele si migdalele folosite in prajituri. Iar la coroana asta mi se pare chiar ca ii dau o nota de eleganta 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: