Prăjitură cu cremă de alune și ciocolată

22 Mar

DSC_3921 (FILEminimizer)Ingrediente

Pentru blatul de cacao (dimensiunea tăvii de 20 x 30 cm): 8 ouă mari, 8 linguri zahăr, 8 linguri ulei, 10 linguri făină (cu vârf), 5 linguri cacao, 5 g praf de copt

Pentru crema de alune: 200 g alune crude (nesărate sau alune de pădure), 150 ml lapte condensat (în general e dulce, deci nu mai trebuie adăugat zahăr), 200 ml lapte, 300 ml smântână dulce pentru frișcă, 4 foi gelatină sau 8 g gelatină pudră

Pentru crema de ciocolată: 300 g ciocolată cu lapte, 100 ml smântână dulce pentru frișcă, 200 g unt, 50 ml lapte condensat

Mod de preparare

Pentru blatul de cacao:

1.Se încălzește cuptorul la 170 grade C (foc domol).

2.Se separă ouăle. Gălbenușurile se freacă cu uleiul, picurat puțin câte puțin, ca la maioneză și se pun deoparte. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare și cu zahărul, turnat în 2-3 prize. Se toarnă gălbenușurile peste bezeaua tare și se amestecă ușor, cu o spatulă.

3.Făina, cacaua și praful de copt se cern împreună și se adaugă în ploaie, peste compoziția cu ouă. Se amestecă ușor, pentru ca aluatul să nu-și piardă din pufoșenie.

4.Se toarnă apoi în tava tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la copt cca. 20 de minute. Se lasă la răcit în cuptor. Când e rece, se taie în două, pe orizontală, în așa fel încât blatul de jos să fie puțin mai gros decât cel de sus.

Pentru crema de alune:

1.Alunele întregi se pun într-un singur strat în tava mare de la aragaz și se pun la cuptor pentru cca. 10 minute, la 180 grade C (foc potrivit). Se lasă să se răcorească bine și se macină în blender. Dar nu excesiv, ca să nu se transforme în unt. Oricum, e foarte bine să rămână bucățele mai mari de alune în compoziție, pentru efectul crocant :P.

2.Gelatina, foițe sau granule, se pune într-un vas cu apă rece (cât să treacă cu două degete peste) și se lasă la înmuiat 10 minute.

3.Laptele condensat și laptele simplu, se pun la fiert într-o cratiță, la foc mic. Se lasă până încep să clocotească și se adaugă alunele măcinate. Se mai lasă puțin pe foc, să mai dea 2-3 clocote, și se dă deoparte. Se lasă crema 2-3 minute să se răcorească, după care se adaugă gelatina înmuiată și bine scursă de apă. Se amestecă energic și se lasă la răcit.

4.La final, se bate frișca și se adaugă cremei.

5.Se pune crema în frigider pentru cca. 20 de minute, apoi se întinde între blaturi, astfel: se așează blatul mai gros la baza formei, se umple cu cremă și se acoperă cu blatul subțire.

6.Se lasă la frigider peste noapte sau pentru minim 4-5 ore, ca să se întărească crema.

Pentru crema de ciocolată:

1.Se pun într-o cratiță toate ingredientele de la crema de ciocolată și se lasă la foc mic până când se omogenizează (untul și ciocolata trebuie să se topească complet).

2.Se ia de pe foc și se lasă la răcit.

3.Se pune apoi în frigider pentru cca. 1 oră, după care se scoate și se bate timp de 1 minut cu mixerul, să prindă consistență.

4.Se întinde deasupra prăjiturii cu o spatulă lată și se pune din nou la frigider până ce se întărește.

5.Se taie felii cu un cuțit înmuiat în apă fierbinte (se șterge lama de fiecare dată când se feliază).

DSC_3918 (FILEminimizer)

Sursa de inspirație-Laura Sava

Un răspuns to “Prăjitură cu cremă de alune și ciocolată”

  1. Elena 22/03/2015 la 20:09 #

    Multumesc pentru retete!

    Am incercat cateva,deocamdata,si toate mi-au fost pe plac.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: