Tort cu cremă de zahăr ars

7 Dec

Tort de zahar ars 7Tort de zahar ars 9Ingrediente (pentru o cratiță cu diametrul de 30 cm)

Pentru caramel: 6 linguri de zahăr

Pentru crema de zahăr ars: 8 ouă, 2 plicuri zahăr vanilat, 1 l lapte, 5 linguri de zahăr tos

Pentru blat: 4 ouă, 4 linguri de zahăr tos, 4 linguri de făină

Pentru decor: 250 ml frișcă bătută, fructe de sezon (kiwi, portocale, mere, căpșuni etc.)

Mod de preparare

Pentru caramel: Se pune zahărul în cratița în care vom face tortul (cu diametrul de 30 cm) și se caramelizează la foc mic. Se întinde apoi caramelul și pe marginile cratiței, prin rotire. Se lasă cratița deoparte.

Tort de zahar arsPentru crema de zahăr ars: Ouăle se separă. Se mixează bine albușurile cu zahărul și zahărul vanilat.

Tort de zahar ars 1Se adaugă pe rând gălbenușurile. Apoi se toarnă laptele și se amestecă.

Tort de zahar ars 2Crema obținută (care e foarte lichidă) se toarnă peste caramelul din cratiță.

Tort de zahar ars 3Punem în cuptorul preîncălzit, la foc mic pentru aproximativ o jumătate de oră până crema de zahăr ars începe să prindă consistență, dar nu e totuși gata.

Tort de zahar ars 4Pentru blat: Pregătim un pandișpan clasic- separăm ouăle. Mixăm albușurile cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul lingură cu lingură. Când spuma se întărește, încorporăm gălbenușurile, mixând bine după fiecare în parte. La final, adăugăm făina în ploaie și amestecăm ușor cu o spatulă, prin mișcări de răsturnare. Turnăm compoziția pentru blat peste crema de zahăr ars semi-făcută.

Tort de zahar ars 5Dăm din nou cratița la cuptor până blatul e copt, adică trece testul scobitorii, iar crema de zahăr devine fermă.

Tort de zahar ars 6Pentru decor: Lăsăm tortul să se răcorească la temperatura camerei. După 10-15 minute, îl răsturnăm pe un platou pentru ca blatul să absoarbă siropul de caramel format.

Tort de zahar ars 10După ce s-a răcit, îmbrăcăm tortul în frișcă și îl decorăm cu fructe. Se servește rece.

Tort de zahar ars 8

2 Răspunsuri to “Tort cu cremă de zahăr ars”

  1. Magda 08/12/2014 la 08:48 #

    Te salut, Bety!
    Apreciez inclinatia ta spre arta culinra. M-a inspirat si eu de aici. Acum insa sunt tot mai preocupata de hrana sanatoasa (combinatii sanatoase, apropo de lapte – zahar – oua nu e cea mai fericita, cat mai natural cu accent pe fructe si legume….) Astept, Bety, sa ma ajuti cu astfel de retete. Fiti binecuvantati!

    • Betty 08/12/2014 la 23:58 #

      Magda, multumesc pentru incurajari si in acelasi timp pentru sfaturi. O sa incerc sa ascult de recomandarile tale. Chiar zilele trecute ma gandeam ca eu as putea trai doar cu fructe si legume…dar si cu niste prajituri, sau macar cioco🙂 O seara binecuvantata sa ai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: