Prăjitură cu budincă şi căpşuni

6 Iul

Profitând de căpşunii pe care încă îi mai găsim, am ales să fac această prăjitură, care s-a făcut „nevăzută” de îndată ce am scos-o din frigider. E un fel de tartă, doar că o faci în tavă întinsă şi de aceea e foarte potrivită când ai musafiri mai mulţi.

Ingrediente:

Pentru blat (pentru o tavă cu dimensiuni de 28/36 cm): 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 5 linguri de făină, 1 praf de copt

Albuşurile se separă de gălbenuşuri. Cu ajutorul mixerului, albuşurile se bat spumă. Când sunt aproape gata, se toarnă pe rând, în ploaie, cele 5 linguri de zahăr şi se bate până se obţine o spumă tare. Se amestecă apoi pe rând cu cele 5 gălbenuşuri şi praful de copt stins cu puţin oţet.

Se toarnă în ploaie, pe rând, făina şi se amestecă foarte, foarte uşor cu o lingură mai mare, de sus in jos, prin răsturnare.

Se aşează în tava tapetată cu hârtie de copt şi se introduce în cuptorul preîncălzit pentru 15-20 minute, depinde de cuptor.

Se lasă apoi la răcit. Secretul pentru a nu se lăsa blatul, este să nu-l scoţi imediat din cuptor, ci când e gata să stingi focul şi să îl mai laşi acolo la căldurică 5-10 minute.

Pentru budincă: 2 budinci de vanilie, 4 linguri de zahăr, 1 litru de lapte

Praful de budincă se dizolvă cu lapte fără a forma cocoloaşe. Restul de lapte se pune la fiert cu zahărul. Când fierbe, se toarnă budinca dizolvată şi se amestecă cu telul până se îngroaşă.

Se toarnă fierbinte peste blatul răcit.

Pentru decorul de fructe: 1 kg de căpşuni

Căpşunile se spală, se curăţă de codiţe, se taie în 2 şi se aşează peste budinca răcită.

Pentru gelatină: 2 plicuri gelatină pentru tartă de culoare roşie, 500 ml apă rece, 4 linguri zahăr

Se amestecă toate cu ajutorul telului, se pun pe foc, iar când lichidul începe să fiarbă se mai lasă pe foc 1 minut, timp în care se amestecă continuu până devine ca un jeleu.

Fierbinte se toarnă peste căpşuni, dinspre interior spre exterior pentru a nu risca să îţi curgă pe jos.

Anunțuri

15 răspunsuri to “Prăjitură cu budincă şi căpşuni”

  1. Andreea Ch. 15/07/2010 la 16:29 #

    Prajitura asta imi face cu ochiul, mai ales ca e usor de facut. Dar eu prefer visinile. Crezi ca are vreo importanta ce fructe se folosesc?

    • Betty 15/07/2010 la 16:42 #

      Nu are importanta cu ce fructe o faci, Andreea. Merge cu aproape orice, de la cele proaspete la cele din compot. Eu am facut si cu cirese, visine, piersici, caise, prune, ananas, portocale, kiwi…ce iti place. Sau daca tot iti plac tare visinele poti incerca sa faci blatul de la Prajitura cu nuca si zmeura (o gasesti pe blog), dar pastrezi numai blatul din reteta. Pui deasupra visine fara samburi trecute putin prin faina, ca sa nu ti le lase toate la fund la copt. Si cand e racita, poti topi o ciocolata pe aburi si torni cateva firicele pe deasupra. E super gustoasa!!! Daca o mai mananci si cu frisca…e nemaipomenita!

    • Alexandra 29/04/2016 la 08:44 #

      Cum fac gelatina de culoare rosie

      • Betty 02/05/2016 la 05:53 #

        Alexandra, in supermaketuri gasesti 2 tipuri de gelatina: una doar pentru inchegare (pe care o folosesti la creme, aspicuri etc..) si al doilea tip e gelatina speciala pentru tarte, care se poate gasi in doua culori: rosie sau transparenta. Sper sa gasesti. Daca ai prin apropiere magazine care aduc marfa din Germania, e mai probabil sa o gasesti sub denumirea de Tort Gelee.

  2. adriana 14/05/2013 la 23:07 #

    Buna seara,daca o fac intr-o tava rotunda as putea sa fac ingredientele la jumatate?

    • Betty 27/05/2013 la 09:44 #

      Adriana, poti sa o faci intr-o forma rotunda, sigur. Cea mai indicata ar fi chiar o forma speciala de tarta. Daca o faci in varianta asta, eu ti-as recomanda blatul sa-l pastrezi la fel…tot din 5 oua, exact cum e mentionat in reteta, doar toate de deasupra le injumatatesti, adica pui 1 plic de budinca, 1 plic de gelatina, 1/2 kg capsuni. Spor sa ai. Si scuze intarzierea. Sper sa iti mai fie informatiile de folos acum.

  3. nora 05/06/2013 la 13:31 #

    se poate face si cu capsuni din dulceata?

    • Betty 05/06/2013 la 20:19 #

      Nora, nu prea cred ca merg capsunii din dulceata…mai ales ca ma gandesc ca „fug” de pe budinca 🙂 In plus, se schimba si gustul sigur.

  4. Maria 26/05/2014 la 17:38 #

    Sigur se leaga gelatina daca se fierbe acel minut?

    • Betty 26/05/2014 la 20:19 #

      Maria, daca folosesti gelatina nemteasca sigur se leaga. Cu cea din Romania eu am avut si surprize neplacute-fie mi-a curs de pe prajitura, fie mi s-a legat atat de tare incat nu am mai reusit sa o intind pe prajitura 😦

  5. Patricia 31/05/2015 la 20:32 #

    Trebe taiat blatu sau nu?

    • Betty 01/06/2015 la 09:06 #

      Nu, Patricia. Blatul ramane intreg, nu trebuie taiat.

  6. merglapiata 16/04/2016 la 00:24 #

    O sa incerc si eu, tot e senul capsunilor si nu stiam ce prajitura sa fac.

  7. Denisa 19/05/2016 la 17:44 #

    Eu am incercat cu gelatina fin maruntita alba de la Dr. Oetker si nu s-a intarit pe capsuni (am facut-o exact cum scria pe plic), in schimb a curs in budinca si s-a intarit budinca si are gust asa a gelatina :)) nu e o problema, insa capsunile tind sa ‘fuga’ de pe prajitura…Oare ce ar trebui sa fac sa nu se mai intample asta?

    • Betty 22/05/2016 la 16:05 #

      Denisa, gelatina fin maruntita, cea in pliculet albastru, despre care vb tu se foloseste doar in creme, aspicuri-ajuta la inchegarea lor. Insa in cazul acestei prajituri sau a altora unde gelatina se pune chiar deasupra acoperind fructele, se foloseste DOAR gelatina speciala pentru tarte, pe care o gasesti sub denumirea de „Tort Gelee”. O alta varianta este capsunii sa ii fierbi 5 minute cu putin zahar, apoi sa ii zdrobesti cu blenderul si pasta fierbinte sa o amesteci cu gelatina alba, fin maruntita de la Dr.Oetker, pe care o lasi 10 minute la hidratat, cum scrie pe plic. Nu e nevoie sa o incalzesti, doar o lasi asa cu apa si daca o amesteci cu pasta de capsuni FIERBINTE, ar tb sa se dizolve si o pui peste budinca intarita.Doar ca prajitura va arata altfel si deasupra in loc de capsui si gelatina de tarta o sa ai un fel de mousse de capsuni. E bine cand asamblezi prajitura sa o pui in tava in care ai copt blatul. Acolo si budinca si mousse-ul se vor intari fain si a doua zi e perfecta….Sper ca ai inteles 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: