Tort choco-sahne

29 Iul

Un tort deosebit de bun. Precum a şi fost lăudat de la început. Şi cu un gust…elegant…dacă aş putea să îl numesc aşa:)

Tot din categoria reţetelor primite spre încercare de la prietene. De data asta, de la Tania.

Ingrediente

Pentru blat (forma mea are diametrul de 28 cm): 6 ouă, 6 linguri de zahăr, 4 linguri de făină, 2 linguri de cacao, 2 pliculeţe zahăr vanilat, 1 plic praf de copt

Pentru sirop: 2 linguri de zahăr, 100 ml apă

Pentru cremă: 2 banane mari, 1 plic budincă de ciocolată, 500 ml lapte, 3 linguri de zahăr, 1 ciocolată cu lapte, 1 gelatină alimentară Dr.Oetker, 200 ml frişcă lichidă

Mod de preparare

Pentru blat: Se separă ouăle. Într-un bol se amestecă bine făina, cacaua şi praful de copt nestins. Separat albuşurile se bat spumă cu mixerul. Când spuma începe să prindă consistenţă, se adaugă pe rând câte o lingură de zahăr şi zahărul vanilat. Când spuma e tare, adăugăm unul câte unul gălbenuşurile şi mixăm bine. La final, adăugăm în spuma cu gălbenuşuri, câte o lingură din amestecul cu făină şi amestecăm foarte uşor, doar prin răsturnare, cu o spatulă, nu cu mixerul! Turnăm blatul într-o formă rotundă de tort, acoperită cu hârtie de copt şi punem în cuptorul preîncălzit, la foc mic. Îl lăsăm să se răcească în cuptor şi îl tăiem în două abia când e răcit complet.

Pentru sirop: Caramelizăm zahărul, apoi îl stingem cu apa. Lăsăm să fiarbă până se topeşte tot zahărul. Apoi îl lăsăm să se răcească.

Pentru cremă: Preparăm budinca conform instrucţiunilor de pe plic. Când e gata, o acoperim pentru a nu face crustă. Între timp, topim pe aburi, ciocolata amestecată cu un strop de lapte. Aşa fierbinte o amestecăm cu budinca caldă, apoi le lăsăm să se răcească complet. Gelatina alimentară o punem la înmuiat cu 200 ml apă, apoi o încălzim pe aburi. Atenţie că nu trebuie să fiarbă! Batem frişca lichidă băţ cu un mixer, turnăm gelatina căldicică (mai mult spre rece decât spre cald :P), apoi câte o lingură de budincă rece şi mixăm bine.

Asamblare: Însiropăm primul blat, aşezăm un inel de tort în jurul lui, apoi punem bananele tăiate felii.

Acoperim cu crema.

Deasupra ornăm după preferinţă. Eu am făcut două torturi. Unul ornat cu bucăţele de ciocolată şi afine

iar celălalt cu felii de banane…

…şi ciocolată rasă.

Dăm la rece câteva ore, abia apoi îndepărtăm inelul.

Şi o felie pozată rapid că ne grăbeam să îl mâncăm :), dar am ţinut neapărat să vi-l arăt şi tăiat.

Ps. Eu am folosit doar o parte de blat pentru un tort şi am dublat cantităţile la crema, aşa încât am obţinut două torturi. Puteţi proceda la fel dacă vreţi un tort cu multă cremă sau puteţi pune ambele blaturi şi împărţiţi crema în două şi obţineţi un tort…normal 🙂 Dar în varianta asta, mai puteţi pune un strat de banane 😉

Anunțuri

8 răspunsuri to “Tort choco-sahne”

  1. FLORY 29/07/2011 la 14:16 #

    Ce bun si ce bine arata!Pupici!

    • Betty 29/07/2011 la 21:43 #

      Flory, e asa de cremos si fin…un fel de mousse de cioco si in combinatie cu bananele si zaharul caramel din sirop…iti dai seama?! Un week-end linistit sa ai alaturi de cei dragi. Si asteptam sa vedem parada retetelro gustoase de la masa provocarii 😉

  2. adela zilahi 29/07/2011 la 21:34 #

    Ei, ei Betty la un asa tort , nu mai chemat? Un asemenea deliciu, trebuie degustat 🙂 pupicei!

    • Betty 29/07/2011 la 21:46 #

      Adela draguta….numai pozele au mai ramas. Tortul e deja amintire. Al doilea l-am facut si rapid dupa vreo 2-3 ore am fost invitati la niste prieteni si acolo 6 oameni l-am papat rapid. De-asta si ziceam ca sectiunea a fost facuta asa pe fuga. Asa ca, daca vrei sa il degusti, iti propun sa il faci pe week-end 😉

  3. cat's kitchen 30/07/2011 la 11:59 #

    e clar !!! ….super delicios tortuletul !!!!

    • Betty 31/07/2011 la 23:38 #

      Asa e, Magda! Trebuie incercat numai-decat!

  4. Tania 16/03/2012 la 15:13 #

    L-ai facut Betty!!!! Ce fain ti-a iesit! Ma bucur mult ca a fost pe gustul tau!

    • Betty 23/03/2012 la 16:20 #

      Da, l-am facut…de vreo 3 ori cred una dupa alta. Una din dati a fost de ziua lui Mihai, ca m-a rugat sa-i fac un tort ca sa nu-l mai cumpere si invitatii lui au fost tare incantati! Chiar ca e bun!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: