Sărăţele

6 Iul

  • Laura Laurentiu, dupa Burekul cu branza, mi-a facut o pofta grozava cu aceste saratele, pe care le-am probat de indata ce le-am zarit. Atata doar ca eu nu am avut telemea, dar data viitoare sigur pun. Ce sa va mai zic de Becky…care ar fi fost tot cu mana in farfurie :))
  • Ingrediente: 400 g de faina, 250 g de unt sau 180 g de untura sau 100 g de unt si 100 g de untura, 150-200 g de iaurt (in functie de calitatile fainii, poate sa fie necesar mai mult sau mai putin), 25 g de drojdie, 1 lingurita de zahar, 1 lingurita de sare, 1 lingurita de chimen macinat, 1 ou pentru uns saratelele pe deasupra, cascaval ras, telemea mai uscata rasa sau chimion pentru presarat pe deasupra
  • Mod de preparare: Se cantareste faina intr-un castron incapator si se adauga grasimea rece (unt sau/si untura) taiata in bucati. Drojdia se freaca intr-un castronel cu zaharul pana se lichefiaza. Grasimea se incorporeaza rapid, cu varful degetelor, in faina, fara a insista prea mult, doar pana la obtinerea unei texturi nisipoase, apoi se adauga sarea si chimionul macinat. Se adauga drojdia lichefiata si iaurtul, la inceput 150 de grame, daca va mai fi nevoie se va mai adauga in timpul framantarii. Se framanta foarte rapid, doar 3-4 minute, cat sa se omogenizeze totul; textura aluatului trebuie sa fie mai degraba tare, in orice caz mai densa decat a unui aluat de paine, de aceea nu se pune tot iaurtul de la inceput, daca mai e nevoie, se mai adauga cate 1/2 de lingura.  Aluatul neted se modeleaza intr-o bila care se acopera cu un servet si se lasa la temperatura bucatariei timp de 20 de minute.Dupa trecerea timpului de odihna, se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius. Aluatul se intinde cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de ~3 mm. grosime . Se decupeaza saratele late de 1,5 cm. si lungi… dupa dorinta fiecaruia. Pentru a le decupa se poate folosi rola de patiserie sau, in lipsa, un cutit infainat mereu.
  •  Saratelele se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt, cu putina distanta intre ele,  se ung cu ou batut si se presara deasupra chimen,cascaval sau telemea
Anunțuri

2 Răspunsuri to “Sărăţele”

  1. Claudia (@pisi222) 06/07/2012 la 09:52 #

    Ador saratelele.Arata delicios!

    • Betty 07/07/2012 la 16:44 #

      Claudia, si eu la fel. Noi am tot cumparat din acelea cu telemea. Dar cand am vazut reteta asta la Laura, mi-ai zis de ce sa nu incerc si eu acasa? 🙂 Si nu regret 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: