Bun Cha

27 Iul

(min) DSC05612Soțul meu gătește destul de rar, dar când o face iese ceva atât de delicios, încât amintirea acelui fel de mâncare îți rămâne vie în minte până se apropie următoarea dată de bucătărie😉 De data aceasta, ne-a încântat cu o rețetă vietnameză…foarte ciudată pentru mine când mi-a povestit-o, însă foarte gustoasă când am savurat-o!

Ingrediente: 4 linguri de zahar brun, 250 ml apa, plus 2 linguri, 600 g carne tocata de porc, 6 linguri de sos de peste, 1 limeta (sucul si coaja rasa), 1 ceapa (tocata marunt), 6 catei de usturoi (tocati marunt), 3 ardei iuti rosii, de dimensiune medie, 1 + 1/2 lingurita de piper negru macinat, 1 lingurita de ulei de arahide (pentru uns), foi de salata verde (pentru servit), 200 g vermicelli de orez (preparati conform indicatiilor de pe ambalaj)

Mod de preparare:
(min) DSC05575Pentru sosul nuoc cham: se piseaza intr-o piua, cu un pisalog greu, 4 catei de usturoi cu ardeii iuti si cu putina sare, pana se obtine o pasta. Se adauga apoi 250 ml apa, 4 linguri de sos de peste, 2 linguri de zahar brun si sucul de la o limeta si se amesteca pana ce se dizolva zaharul. Se adauga coaja rasa de la aceeași limeta. Sosul obtinut se pune deoparte.

(min) DSC05589Pentru sosul caramel: se combina intr-o craticioara, la foc foarte mic, 1 lingura din zaharul brun ramas cu 1 lingura de apa. Se scutura si se inclina craticioara pe flacara mica, pana se dizolva zaharul; nu se amesteca. Se da in clocot si se continua fierberea pana ce lichidul capata o culoare brun-aurie, circa 4-5 minute. Se ia de pe foc si se adauga restul de 1 lingura de apa pentru a stopa caramelizarea. Se pune sosul deoparte, sa se raceasca.

Pentru chifteluțe: se amesteca intr-un castron carnea tocata cu sosul caramel (daca sosul s-a solidificat, se adauga putin sos de peste si se readuce pe foc 1-2 minute, pana se topeste). Se adauga ceapa tocata, restul de sos de peste (2 linguri), piperul negru, lingura de zahar brun ramasa si restul de usturoi (2 căței).

(min) DSC05585Se amesteca bine, se acopera cu folie alimentara si se lasa la marinat in frigider, peste noapte.

Se incinge cuptorul, se captuseste cu folie de aluminiu sau hartie de copt, o tava si se unge cu putin ulei. Se scoate carnea din frigider si se stoarce, pentru a scapa de excesul de lichid. Se modeleaza chiftele rotunde, cu diametrul de circa 5 cm si groase de 1,5 cm.

(min) DSC05598Ca sa fie si mai interesante, noi am dat cateva chiftelute prin susan.

(min) DSC05593 Ca sa se evite lipirea carnii, se ung mainile cu ulei, sau se presara cu faina.

Se aseaza in tava pregatita, iar aceasta se pune pe un raft asezat la circa 10 cm distanta de sursa de caldura. Se gatesc 20-30 minute, intorcandu-le o singura data, pana ce sunt facute si rumenite pe ambele parti, dupa preferinta.

Se servesc pe farfurii individuale, alaturi de castronele cu sos nuoc cham. Se pun chiftelele in sos si se lasa la marinat 2 minute.

Bun-ChaSe scot apoi, se infasoara intr-o foaie de salata, impreuna cu taiteii de orez, si se mananca folosind mainile🙂

Bun-Cha 1

Sursa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: