Ciorbă de cartofi

18 Iul

O ciorbiţă adevărată, cu os afumat şi gust aromat de tarcăn…din inima Ardealului.

Ingrediente: 2 cepe, 2 morcovi mari, 2 linguri pastă de gogoşari, 1 linguriţă boia dulce, 1 lingură sare, piper, un os afumat, 6 cartofi tăiaţi cuburi, oţet, tarcăn, 1 lingură de făină, lapte

Mod de preparare: Legumele se curăţă şi se spală. Ceapa se taie solzişori, iar morcovii se dau pe răzătoarea mare. Se călesc împreună în puţin ulei.

Se adaugă pasta de gogoşari, sare, piper, boia şi apă. Când cărniţa de pe os e fiartă (după aproximativ o oră) se pun cartofii  şi când se fierb şi aceştia se adaugă o lingură de oţet.

Se dau câteva clocote şi se face o dresătură dintr-o lingură de făină şi lapte, cât să rezulte o farfurie de ciorbă plină. Se mai fierbe 5 minute, se pune tarcăn tocat şi se stinge focul. Se domoleşte în apă rece sau la temperatura camerei, şi când e rece se face a doua dresătură din 2 gălbenuşuri şi lapte. La fel, cât să rezulte o farfurie de ciorbă plină.

Anunțuri

5 răspunsuri to “Ciorbă de cartofi”

  1. Gabriela 21/02/2012 la 20:35 #

    Nu mai folosi faina in ciorbe si mancaruri.
    In rest, numai cuvinte de lauda pentru tot ceea ce faci.
    Toate cele bune
    Gabriela

    • Betty 21/02/2012 la 21:05 #

      Gabriela, cred ca depinde fiecare de zona in care a crescut si de mancarea cu care a fost invatat. Noi in Ardeal, avand si o mama sasoaica am fost invatati cu ciorbe mai consistente…adica nu asa clare ca supa. La fel si tocanitele si de-asta le fac totdeauna dresatura cu faina. Dar sigur ca gusturile variaza si fiecare face mancarea dupa cum ii place mai mult. Multumesc oricum pentru „sugestii si reclamatii” 🙂 si pentru aprecieri. O seara buna sa ai

      • Gabriela 21/02/2012 la 21:45 #

        Stiu, ai mare dreptate si scuze ca insist, nu m-am referit la traditii si obiceiuri.
        Si bunica mea din Braila m-a obisnuise cu genul acesta de mancaruri, dar m-am lasat de ele. Sugestia mea era doar sa ne indreptam catre o alimentatie mai dietetica pe cat se poate, ca si asa sunt magazinele pline de lucruri care ascund boala in ambalaje frumoase. O seara buna si numai retete deosebite sa ne oferi in continuare, le asteptam cu nerabdare.
        Gabriela

  2. Gabriela 21/02/2012 la 21:50 #

    rectific „ma obisnuise”

  3. Betty 02/03/2012 la 22:16 #

    Gabriela, nu e o problema ca insisti 🙂 Doar ma refeream ca fiecare are dreptul sa aleaga…si ce bine ar fi sa alegem sa mancam mai sanatos, dar parca uneori e mai buna mancarea asa cum ne-am obisnuit…desi nu e intotdeauna varianta cea mai sanatoasa 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: