Găluşte cu prune

20 aug.

Ingrediente (pentru 25 de găluşte): 6 cartofi, 1/2 linguriţă sare, 100 ml ulei, o ceaşcă (de cafea) cu griş, 2 ouă, făină cât cuprinde, 250 g pesmet, 2 vanilii, 2 pumni de zahăr, 1 kg prune româneşti bine coapte

Mod de preparare:

Pesmetul se căleşte în 3 linguri de ulei, până capătă o culoare aurie.

Se stinge focul şi se adaugă zahărul vanilat şi cel tos.

Cartofii se fierb în coajă, cu sare. Se lasă la răcit, se curăţă de coajă şi se dau prin maşina de tocat sau se zdrobesc ca pentru pireu.

Cartofii se amestecă cu sarea, uleiul, grişul, ouălele şi făină cât cuprinde, până se obţine un aluat care nu se mai lipeşte de mâini.

Prunele se spală, se zvântă şi li se scot sâmburii, fără însă a le rupe de tot în două. Din aluatul de mai sus, se iau bucăţi de mărimea unei piersici, se turtesc, se aşează în mijloc o prună întreagă şi se formează găluştele.

Cuminţi, îşi aşteaptă rândul:

Între timp, se pune apă cu sare la fiert şi când clocoteşte se introduc cam 5 găluşte deodată, fără a le înghesui (în funcţie de mărimea oalei). Iniţial, ele vor sta pe fundul oalei. Însă după ce ies la suprafaţă, le mai lăsăm să fiarbă 5 minute. Le scoatem cu o spumieră într-o strecurătoare şi rapid le trecem pe fiecare prin amestecul de pesmet şi zahăr. Trebuie să ne mişcăm repede pentru că altfel pesmetul nu se va mai lipi atât de bine de ele.

Şi la final:

Cu cât prunele sunt mai coapte, cu atât găluştele vor fi mai delicioase, pentru că la fiert, prunele îşi vor lăsa o zeamă gustoasă.

Deşi prepararea lor răpeşte destul de mult timp, rezultatul final merită efortul. Încercaţi şi nu o să regretaţi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: