Pentru că atunci când l-am făcut, am fost pe grabă și pozele nu au ieșit așa de îmbietoare pe cât de bun e tortul, m-am gândit să revin cu alte poze noi…si mai multe
Unul din cele mai bune torturi testate până acum. Doar atât 🙂 Cu inspiraţie de la Angela
Ingrediente
Ingrediente blat: 120 g ciocolată, 120 g unt/margarina, 130 g zahăr, 2 ouă, 70 g făină, 1 linguriţă rasă praf de copt
Ingrediente mousse ciocolată albă: 250 g ciocolată albă, 125 ml smântână pentru frişcă, 2 foi gelatină, 275 ml frişcă
Ingrediente jeleu fructe de pădure: 300-400 g fructe de pădure (congelate), 3 linguri zahăr, 1+ ½ foaie gelatină
Mod de preparare
Pentru blat: Ciocolata o rupem bucăţele şi o punem la topit pe baie de aburi. Untul îl mixăm cu zahărul, adăugăm ouăle, omogenizăm bine şi încorporăm făina amestecată cu praful de copt. Adăugăm ciocolata topită şi răcită, amestecăm şi compoziţia astfel obţinută (care va fi de consistenţa unei creme mai dense) o turnăm într-o formă rotundă (28cm) tapetată cu hârtie de copt şi dăm la cuptorul preîncălzit circa 25 minute. Când blatul este gata îl lăsăm să se răcească complet după care îl însiropăm cu puţină zeamă de compot (la alegere).
Pentru mousse: Încălzim smântâna pentru frişcă (nu lăsăm să fiarbă, doar să ajungă la punctul de fierbere). Adăugăm ciocolata ruptă bucăţele şi amestecăm până se topeşte. Între timp punem foile de gelatină la topit, pe care le-am înmuiat în prealabil în apă rece, pe baie de aburi. Cât încă este călduţă compoziţia cu ciocolată adăugăm gelatina şi amestecăm repede.
Pentru jeleul de fructe: Punem fructele împreună cu zahărul pe foc şi lăsăm să fiarbă vreo 10-15 minute.
Pregătim gelatina ca pentru mousse (vezi mai sus). Punem gelatina topită peste siropul obținut din fierberea fructelor,apoi adăugăm la restul de fructe, amestecăm bine şi turnăm peste mousse-ul alb.
Delicios tortul tau! Felicitari!
Alexandrina, a fost unul din cele mai bune torturi pe care le-am mancat vreodata! 🙂
Un tort de podium , Betty draga !
Wk frumos si bun !
Multumesc, Diana. La fel si tie!
Yuuumy!!!!Foarte bine arata!!!
Multumesc, Buburuza. In realitate tortul a aratat si mai bine decat in poze..Ele au fost facute pe fuga 🙂
Multumesc, Betty! Tortul arata delicios si vreau sa il pregatesc si eu pentru ziua fiicei mele. Mousse-ul de ciocolata alba cu fructe de padure e preferatul ei. Vreau sa te rog sa-mi precizezi doua aspecte legate de pregatirea lui: 1. Smantana se incalzeste direct pe flacara sau pe baie de aburi? 2. Daca nu gasesc foi de gelatina pot folosi pe cea la pliculete dr. Oetker? Cam ce cantitate crezi ca ar trebui?
Gina, e o idee super sa pregatesti acest tort de ziua fiicei tale.Cu siguranta invitatii vor fi incantati! Legat de intrebarile tale…1.E vorba de smantana aceea lichida pentru gatit (Dorna iti recomand) care, da, se incalzese direct pe foc, nu pe aburi…si trebuie doar sa fie incalzita, fara a fierbe; 2. Eu am facut tortul in ambele variante, dar nu iti recomand sa folosesti gelatina granule,pentru ca tortul va avea un cu totul alt gust :(…mousse nu va mai fi atat de fin, ci zgrunturos cumva…iar jeleul de fructe va deveni prea „inchegat”. Eu am gasit aceste foi de gelatina in Real si in Kaufland. Sper sa le gasesti si tu si sa va bucurati de un tort de nota 10. Astept sa imi scrii cum te-ai descurcat pana la urma.
Multumesc pt raspuns, Betty! Abia maine il pregatesc si cu siguranta te anunt cum a iesit.Nu am prin apropiere niciunul dintre magazine dar poate gasesc pana la urma si foile de gelatina: Sa ai o zi frumoasa!
Buna draga Betty,
intamplator am vazut poza pe google si mi-am spus „wow, ce bine seamana cu una din retetele mele” :)) si dreptate am avut, caci te-ai inspirat de la mine…ceea ce ma bucura foarte mult! Insa si mai mult ma bucur ca ai fost multumita de rezultat 🙂
Weekend placut si te mai astept pe la mine!
Angi, chiar mi-a placut mult! A fost un tort excelent! De podium…cum zicea cineva aici 🙂 Multumesc mult pt reteta!
Imi place ca este cu multa crema, trebuie sa incerc si eu reteta.
E fff bun!! Acum sigur ca gusturile difera, dar eu zic ca merita sa-l incerci!
arata delicios! merita incercat! pt jeleu se poate folosi si tort gelee in loc de gelatina?
Si eu zic ca merita incercat! Mie una chiar imi place! In ce priveste jeleul, nu se poate folosi tort gelee pentru ca acesta se pune doar deasupra fructelor, cum e la tarta. In acest caz, fructele trebuie amestecate cu gelatina pentru a putea obtine jeleul ca atare. In cel mai bun caz, poti folosi gelatina alimentara granulata (desi n-am incercat) in loc de foi de gelatina, dar tort gelee e deja altceva. Spor mult sa ai