O supă cremă gustoasă, plină de vitamine…mhh…o bunătate. A pregătit-o o prietenă când am fost invitaţi la ei la masă şi mi-a plăcut mult. Mi-am propus să o încerc şi eu acasă…şi nu regret. Din câte am înţeles, reţeta e de pe blogul http://gospodini.blogspot.com
Ingrediente
Pentru supa cremă: 2 cepe albe mici, 4 cartofi albi, 4 morcovi mari, 2 ardei graşi, o ţelină mică, o gulie, 1 pătrunjel mare, 1 păstârnac mare, ulei, sare, piper, boia dulce, condimente
Pentru crutoane: pâine, praf de usturoi, busuioc uscat, ulei de măsline
Mod de preparare
Supa cremă: Legumele se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe sau rondele.
Pentru început se căleşte ceapa, apoi se adaugă celelalte legume. Punem apă cât să treacă cu o palmă bună peste ele, adăugăm şi condimentele şi lăsăm să fiarbă cu capac, la foc mic. Când toate legumele sunt fierte foarte bine, le strecurăm, dar păstrăm zeama. Cu ajutorul unui blender, facem legumele pastă.
La sfârşit, în funcţie de cât de groasă sau subţire o dorim, mai adaugăm din zeama rămasă şi o punem din nou pe foc, pentru a mai da 2-3 clocote.
Crutoane: Pâinea se taie cubuleţe, se aşează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau într-un vas de Jena, se presară praf de usturoi, busuioc şi se toarnă ulei de măsline.
Se pune în cuptor la foc potrivit şi se mai întorc din când în când până se rumenesc şi devin crocante.
Supa cremă de legume se serveşte cu smântână şi crutoane alături.
Am si eu cateva sugestii referitoare la condimentele pe care le folosesti. Poate ar fi mai bine in loc de ulei de floarea soarelui sa folosesti chiar si la supe si ciorbe ulei de masilne, inclocuieste amestecul de condimente grill cu un amestec facut de tine din : sare, piper, oregano, putin cimbru si putin busuioc (o sa iasa fenomenala si mai putin chimica) si incearca sa inlocuiesti si otetul cu otet balsamic. In rest, foarte bune retetele:)
Adriana, multumesc pentru sugestii. Imi dau seama ca esti o fata preocupata de calitatea a ceea ce mancam, incercand sa inlocuiesti cat mai mult chimicalele cu naturalul. Apreciez lucrul acesta si cateodata si eu il pun in practica, folosind otet balsamic sau ulei de masline, insa trebuie sa recunosc ca m-am invatat cu un anumit gust (mai „chimical” poate l-ai numi tu) si atunci cand fac aceste inlocuiri le cam simt la gust, stii? Nu la toate preparatele, insa sunt unele la care se simte. Insa oricum, multumesc inca o data de sugestii si de aprecierile de la sfarsit. O sa incerc sa tin cont de ele. Poate incet incet, ma dezobisnuiesc 🙂 Te mai astept in vizita prin bucataria mea
Da din pacate Betty draga pana si legumele care le mancam sunt pline de chimicale ,aici in germania toti recunosc ca mancam chimicale pe paine efectiv dar asta este perioada in care traim.
Sincer si eu stiu ca delikatul este daunator dar fara el parca nimic nu are gust ,mereu incerc sa il inlocuiesc ,si crede-ma ca totul fac cu foarte multe condimente dar putin delikat tot pun ,ca parca are gust,bine l-am mai redus si eu dar chiar de tot nu am putut renunta la el.
Da, ai dreptate Simona cu chimicalele. Macar in Romania, de bine de rau vara tot mai gasesti prin piata legume din gradina. Si mie imi place mancarea aromata, cu condimente 🙂
Excelenta supa crema preparata cf.retetei de mai sus.Va recomand calduros sa folositi drept condiment: chimen,asemanator modului de utilizare la supa de chimen.Veti avea o surpr
iza foarte placuta.Pofta buna!!
Picu
Picu, cred ca folosirea chimenului drept condiment la supa asta crema ar fi o idee grozava. Multumim pt idee
Am preparat-o si mai inante , dar merita incercata din nou . Multumim pentru reteta !
E o buna varianta de supica cu multe legume si multe vitamine!
Cate portii ies din reteta aceasta?
Ies cel putin vreo 5 portii, Angi…acum depinde de cat de mari/mici sunt portiile.